برنامههای سال آموزشی 1396خ
بررسی و باز نگری فعالیتهای گذشته و برنامه ریزی دقیق برای آینده، یکی از مسائل مهم و کلیدی برای نیل بهاهداف یک نهاد یا سازمان آموزشی میباشد.
تعیین هدف و برنامهریزی اولین گام برای تحت کنترول در آوردن آینده بوده و تلاشی خوبی است برای هموار ساختن مسیری که در آن حرکت میکنیم. آنچه که یک نهاد آموزشی نیازمند است، برنامهی راهبردی آموزشی است. در لیسه عالی خاتم النبیین(ص) همه ساله برنامهی ارتقای ظرفیت معلمین وجود داشته و عملی میشود تا توانایی فکری و مهارتهای درسی معلمین بالا رفته و هرچه بیشتر از پیش در امر پیشبرد امور آموزشی مسلط شوند. این نشان خوبی برای موجودیت اهداف راهبردی و مدیریت زمینههای آموزشی و تربیتی آینده است.
برنامه های اداری
هیأت رهبری لیسه عالی خاتم النبیین (ص) بهخاطر انسجام امور اداری و ارائهی سهولت آموزشی منظم و سریع بهمراجعین گرامی، در نظر دارد که تغییرات قابل ملاحظهیی را هم در ساختار و هم در نحوهی ارایه خدمات ایجاد نماید تا باشد که در اسرع وقت بهنیازهای اساتید، دانش آموزان و اولیای گرامی رسیدگی صورت گیرد. نمونههای تغییرات یاد شده قرار ذیل است:
- ایجاد شعبه معلومات: بهمنظور جلوگیری از هرگونه بینظمی و سردرگمی مراجعین؛ شعبهی مخصوصی برای ارائهی معلومات و همآهنگ سازی امور مربوط به اولیاء و دانشآموزان با اساتید و
اعضای اداری لیسه، شعبهی معلومات در محوطهی لیسه ایجاد میشود.
- تنظیم شعبات مهم اداری در یک مکان: بهمنظور در دسترس بودن مسئوولین اداری و ایجاد سهولت در امر ملاقات مراجعین با مسئوولین، شعبات مدیریت، معاونت تدریسی و سرمعلمیت در یک مکان تنظیم میشود تا از یک طرف سهولتی برای مراجعین ایجاد شود و از جانب دیگر ارایهی خدمات در اسرع وقت صورت گیرد.
- ایجاد انجمن اولیاء- مربیان: در جامعهی سنتی افغانستان سهم اعضای خانوادهها در امر آموزش و پرورش فرزندانشان کم رنگ بوده و در بسا موارد، همهی مسؤولیتهای آموزشی و پرورشی بهعهده نهادهای آموزشی گذاشته میشود. غافل از اینکه بسیاری از ناهنجاریهای آموزشی و پرورشی در کشور ما، محصول عدم مسؤولیت پذیری نهاد خانواده در قبال سرنوشت فرزندشان میباشد. لیسه عالی خاتم النبیین(ص) تلاش نمود، هیأت منتخبی از اولیای دانشآموزان تحت عنوان انجمن اولیاء- مربیان تشکیل و عملاً در امر آموزش و پرورش فرزندشان سهیم سازد، تا از یک جانب حس مسؤولیت پذیری آنها بیشتر از پیش تقویت شود و از جانب دیگر با کنترول وقت دانش آموزان در خانه، اوقات فراغت دانش آموزان بهفرصت بزرگ آموزشی تبدیل شود.
- طرح و تدوین اصول انضباطی: لیسه عالی خاتم النبیین(ص) بهمنظور جلوگیری از هرگونه بینظمی و نهادینه کردن ارزشهای اخلاقی، اصول مشخص انضباطی را تدوین نموده تا با جلوگیری ازهرنوع ناهنجاریهای رفتاری، طرحهای کیفی بیشتر و مؤثرتری را عملی سازد. این گام یکی از برنامههای راهبردی این لیسه بوده که با توجه بهوضعیت انضباطی سالهای قبل، راه را برای همه کارگزاران آموزشی اعم از معلمین و هیأت مدیران، جهت کار بیشتر برای فردای بهتر هموار میسازد. در آیینه این اصولنامه، تخلفات و بینظمیهای دانش آموزان تعریف شده و با توجه به آن عواقب عمل کردها مشخص میشود. این اصولنامه به بخش نظم و بورد تصمیم گیری لیسه کمک میکند تا با عملکردهایی که بینظمی به شمار میرود، سلیقهیی برخورد نشود. لیسه عالی خاتم النبیین در نظر دارد که این اصولنامه را در خدمت اولیاء نیز قرار دهد تا خود اولیا و دانش آموزان تمام از تمام موارد مندرج در آن اطلاع حاصل کنند و از تبیه و تشویقها آگاهی داشته باشند.
- 5. نظامند سازی دفترچهی ثبت کارخانگی و ارزیابی دانش آموزان: موجودیت دفترچهی ثبت فعالیتهای آموزشی در لیسه عالی خاتم النبیین(ص) از ابتدای تأسیس این لیسه معمول بوده، اما نحوهی استفاده از آن و مؤثریت آن در فرایند یادگیری دانش آموزان، بهصورت آنچنانی قناعت بخش نبوده؛ لذا در این مرحله اصول و قواعد استفاده از آن بهوضاحت تمام تدوین شد تا از یک سو موجودیت آن معنا دار شود و ارتباط اولیاء با ادارهی لیسه بهمعنای واقعی کلمه بر قرار شود و از سوی دیگر با اجرای ارزیابیهای معیاری، نشان دهندهی فعالیت آموزش و اخلاقی دانش آموزان باشد.
- استخدام معلمین: در فصل زمستان، لیسه عالی خاتم النبیین(ص) امتحانی بزرگی را جهت گزینش اعضای جدید آموزشی خاتم النبیین(ص) برگزار نمود. در امتحان یاد شده تعداد استادانی که اسناد شان بررسی و واجد شرایط دانسته شدند برای شرکت در امتحان گزینش و دریک فضای کاملا شفاف و بهصورت معیاری امتحان کتبی را پشت سر گذشتاندند که تعداد شان بهبیشتر از 120 تن میرسید.
گام دوم، ورود افرادی که بالاترین نمرات را کسب کرده بودند، برای مصاحبهی اختصاصی گزینش شدند. این مرحله آشنایی استادان را در زمینه روشهای درسی، دانش مضمونی و مهارت برخورد با دانش آموزان را مورد ارزیابی قرار میدهد و آنعده که شایستگی بیشتری داشتند، وارد مرحلهی تدریس نمونهیی یا کار عملی استادان شدند. این گام توانایی تدریس عملی استادان را در داخل صنف محک میزد و به این ترتیب استادان که توانایی بیشتری داشتند گزینش شدند و طی قراردادی عضویت خانوادهی خاتم النبیین(ص) بهآنها تفویض شد.
گام سوم، لیسه عالی خاتم النبیین(ص) با توجه برنامهی سال گذشته، برنامهی ارتقای ظرفیت معلمین را با روش جدید و متفاوتتری برگزار نمود، طوری که معلمین در دیپارتمنتهای مربوطهشان به ارائه سیمینار و بررسی چالشهای کتب درسی پرداختند. در این مرحله، معلمین علاوه بر اینکه با روشها و فنون جدید درسی آشنا شدند؛ خلاهای کتب درسی را نیز شناسایی و راه حلهای عملی رفع آن را پیش کش نمودند.
برنامههای آموزشی
- سیستم گزارش دهی منظم ماهوار از کیفیت درسی و تربیتی دانش آموزان به اولیاء
هر نهاد آموزشی جهت سهیم ساختن هرچه بیشتر خانوادههای گرامی در خصوص آموزش و پرورش فرزندانشان ملزم بهایجاد رابطهی شفاف و مستمر بین نهاد آموزشی و نهاد خانواده بوده، گزارش دقیق از فعالیتهای درسی و رفتاری دانش آموزان را از طریق دفترچهی ثبت کارخانگی و جدول ارزیابیها، به اولیایشان ارایه نماید و از جانب دیگر اولیاء ملزم بهتعقیب و بررسی گزارشهای لیسه میباشند.
- سیستم ارزیابی منظم: ابراز نظر در مورد چگونگی کیفیت درسی محصول ارزیابیهایی است که در طول سال صورت میگیرد و از جانب دیگر صحت و درستی نتایج و نظریات بهنحوهی ارزیابی و کیفیت سوالات بستگی دارد، لذا جهت انجام ارزیابی با کیفیت، سیستمی ایجاد شده است که در هرماه دوبار طی دو امتحان متفاوت، از میزان اندوختههای دانش آموزان ارزیابی صورت میگیرد.این ارزیابیها به دانش آموزان کمک میکند تا درسها را روزانه بخوانند و به آموزگاران کمک میکند تا به صورت مداوم در جریان رشد یادگیری دانش آموزان باشند.
- بهکار گیری روشها و فنون جدید تدریس: لیسه عالی خاتم النبیین (ص) با درک این موضوع که یادگیری بیشتر از طریق تدریس به روشهای مدرن و بهکارگیری تکنالوژی مدرن آموزشی امکان پذیر است، تلاش دارد برنامهیی را تحت عنوان ارتقای ظرفیت معلمین در طول سال تعلیمی ترتیب و اجرا نماید تا باشد که اساتید این لیسه با روشهای جدید آشنا و عملا مورد استفاده قرار دهند. هیأت رهبری لیسه در نظر دارند مواد مطالعاتی آموزگاران را در رابطه به امر آموزش و پرورش تهیه کرده در خدمت آموزگاران قرار دهند و برای تطبیق این برنامه سلسلهسیمنارهای آموزشی را در برنامه سال آموزشی1396خ گنجانده است.
- راه اندازی سیر علمی: سیر علمی روش علمی وعملی است که موضوع خوانده شده درس را در خارج از صنف زنده و بیشتر با معنا میسازد . لذا لیسه عالی خاتم النبیین (ص) بهمنظور ایجاد انگیزه و یادگیری بیشتر در سال جدید تعلیمی نظر بهشرایط، برنامههای سیر علمی را تدارک دیده عملی میسازد.
- ایجاد صنوف اختصاصی و فضای تفریحی جداگانه برای دورهی آمادگی: از آنجاییکه دانش آموزان این دوره بهلحاظ سنی و فزیکی با سایر دانش آموزان متفاوت میباشد، محیط جداگانهیی برای آموزش و تفریح نیاز دارند؛ بههمین منظور بهتعداد دو صنف درسی و یک فضای تفریحی ویژه برای دورهی آمادگی اختصاص و تجهیز گردیده است.
- 5. ایجاد صنوف اختصاصی برای دانش آموزان دورهی اصول صنفی: روشهای تدریس در دورهی اصول صنفی با سایر دورههای تعلیمی متفاوت بوده و مستلزم آراستگی بهموادهای کمک درسی بیشتر میباشد؛ لذا جهت تأمین مواد کمکی و محیط مناسب با روحیات و علاقهی این دوره، بهتعداد 10 صنف درسی با فضاسازی خاص برای دانش آموزان و آموزگاران اصول صنفی قرار داده میشود.
- 6. ایجاد صنف ویژهی قرآن کریم: معارف قرآنی و آشنایی دانش آموزان با آموزههای قرآنی یکی از اهداف درازمدت و انکار ناپذیر لیسه عالی خاتم النبیین(ص) بوده است. روش تدریس و یادگیری در این زمینه از دغدغههای مهم مسؤولین این لیسه میباشد؛ لذا صنف ویژهی قرآن کریم که مجهز به نیاز صنف آموزش قرآن است، درنظر گرفته شده است. کتابهای تفسیر و تکنالوژی آموزش قرآن در اختیار دانش آموزان قرار داده خواهد شد.
- ایجاد لابراتوار فزیک: بهمنظور ایجاد تغییر و تحقق یادگیری بیشتر در بخش علوم طبیعی، لابراتوار جداگانهیی ایجاد میشود، تا دانش آموزان بهابتکارات بیشتر و خلق الگوهای جدید آموزشی بپردازند. لیسه عالی خاتم النبیین(ص) با توجه به رشد و سرعت پیشرفتهای علمی در جهان، باور دارد که آزمایش و تجربه در مضامینی؛ مثل کیمیا، فزیک، بیولوژی و… از نیازهای مبرم یادگیری است.
- برنامهی آمادگی کانکور: آزمون کانکور مهمترین و سرنوشت سازترین امتحان برای متعلمین صنوف دوازدهم پنداشته شده، موفقیت در آن مستلزم فراگیری دقیق نصاب تعلیمی معارف میباشد. برنامهی آمادگی کانکور و نحوهی اجرای آن، یکی از برنامههای استراتیژیک و آینده نگر بوده که موفقیت نهاد آموزشی را در طول سالهای فعالیت آن رقم میزند. لیسه خاتم النبیین(ص) با نگاه مسؤولانهی خویش در قبال دانش آموزان و آیندهسازان این مرزوبوم، برنامهی مشخصی آمادگی کانکور را روی دست گرفته تا باشد که میزان موفقیت دانش آموزان را در آزمون کانکور بهسطح عالی آن برساند. لیسه عالی خاتم النبیین در تلاش است که آمادگی کانکور را در مضامین مختلف، در پلان سالانهی درسی بگنجاند تا از ضیاع وقت دانش آموزان جلوگیری شود و انسجام درسهای روزانه و آمادگی کانکور را بیشتر سازد.
ادارهی این لیسه متعهد است که مواد آمادگی کانکور را برای صنوف دوازدهم این لیسه تهیه و تدارک ببیند و از عملی شدن آن در صنوف، نظارت و ارزیابی داشته باشد.
برنامه های فرهنگی
یکی از وظایف مهم نهادهای آموزشی، فرهنگ سازی است. توجه به ارزشهای فرهنگ اسلامی و نهادینه کردن آن در جامعه از اولویتهای اساسی لیسه عالی خاتم النبیین است و در طول سال از مناسبتهای مهم فرهنگی دین مقدس اسلام، بزرگداشت به عمل میآورد. هیأت مدیران این لیسه باور دارند که رفتارها و افکار افراد در یک جامعه ناشی از بستر اجتماعی-فرهنگی است. تاز مانیکه فرهنگ خشونت، دین ستیزی، بیعدالتی، قانون گریزی و… در جامعه وجود داشته باشد، افراد در آتش آن خواهند سوخت. با توجه به این مسائل، ما تلاش داریم، در رفع چالشها و نهادینه کردن ارزشهای اسلامی که در شکل دهی یک جامعه سالم و انسانی کمک کند، سرمایه گذاری کنیم و آن را جزء برنامههای آموزشی خود قرار دهیم. در نوشته به مهمترین برنامههای فرهنگی این لیسه آشنا میشوید:
- مجله آموزشی لیسه عالی خاتم النبیین(ص): هیأت مدیران لیسه عالی خاتم النبیین(ص) با توجه به اصل فرهنگی و علمی، نشر مجله را از مهمترین دستآورد یک نهاد آموزشی میدانند و باور دارند که بهترین راه مبارزه کردن در مقابل نابسامانیها و انحرافات اجتماعی، کتاب و قلم است. لیسه عالی خاتم النبیین(ص)، برای اولین بار در پلان دراز مدت، نشرمجله آموزشی را برای تبارزخلاقیت و شگوفایی استعدادهای نهانی دانش آموزان، روی دست گرفته است. این مجله برعلاوهیی که مقالاتی را در رابطه به آموزش و پرورش نشر میکند، نوشتههای دانش آموزان را نیز به نشر میرساند تا شاگردان خلاقیت و توانایی شان را در این آیینه ببینند و به توانایی خودشان باور کنند.
این مجله در بخشهای مختلفی؛ چون: مقالات تربیتی، مقالات علمی-تحقیقی، گزارش رویدادهای مهم این لیسه، نوشتههای دانش آموزان، موضوعات در رابطه بهکودک، فن آوری روز، زبان انگلیسی، نظرات اولیای دانش آموزان و… را بازتاب خواهد داد.
- ایجاد انجمن نویسندگان : لیسه خاتم النبیین(ص) در سال آموزشی 1396خ. نگارش را جزء اساسی برنامههای آموزشی در نظر گرفته است. با توجه به اینکه نگارش، دانش آموزان رابهفکر کردن و خلاقیت وادار میکند، نیازمند بهیک ساختار اساسی دارد، از این رهگذر انجمن نویسندگان لیسه خاتم النبیین(ص) متشکل از آموزگاران و دانش آموزان از صنوف مختلف تشکیل میشود. این انجمن مسابقات نویسندگی را در بخش مقالات، انشاء، طنز نویسی، سرایش شعر، داستان نویسی برگزار خواهد کرد و با دانش آموزان علاقه مند به نگارش به صورت اختصاصی کارخواهند کرد.
- تجلیل از مناسبتهای ملی و مذهبی: لیسه عالی خاتم النبیین(ص) از یک طرف بهمنظور نهادینه کردن ارزشهای مذهبی و احیای آرمانهای ملی و میهنی و از سوی دیگر به منظور ایجاد بستر آموزش و پروش بیشتر، از مناسبتهای مشهور ملی و مذهبی تجلیل بهعمل میآورد. از آنجاییکه گردانندگان اصلی این محافل را دانش آموزان این لیسه تشکیل میدهد، میتوان گفت که برنامهی کاربردی بهتری در امر آموزش و پرورش دانش آموزان خواهد بود.
- ایجاد انجمنهای دانش آموزی: در سال آموزشی 1396خ لیسه خاتم النبیین(ص) در نظر دارد به منظور بروز استعدادها و پرورش آن، انجمنهای دانش آموزی را تشکیل دهند که از یک سو در امر آموزش و پرورش سهولت ایجاد کند و از سوی دیگر دانش آموزان کارجمعی و گروهی را تجربه کنند. با توجه به این مسائل انجمنهای ذیل با مدیریت و همکاری آموزگاران ایجاد خواهدشد: انجمن محافل، انجمن جراید، انجمن نویسندگان، انجمن مسابقات، انجمن محیط زیست و انجمن ورزش. این انجمنها تحت نظر کمیته فرهنگی لیسه فعالیت خواهند کرد.